Na Veľkú noc sa síce ľudia navzájom neobdarúvajú darčekmi, no tešia sa aspoň z pár dní voľna a začínajúcej jari. Po štyridsaťdňovom pôste sú stoly plné všakovakých špeciálnych dobrôt. Ochutnali ste už hrudku či veľkonočnú babu? Pripravte si ich spolu s nami...

Počas predveľkonočného pôstu sa v minulosti naozaj aj "postilo“. Ženy varili jednoduché múčne jedlá, kaše, zemiaky, strukoviny, jedli sa polievky, sušené ovocie a kyslá kapusta, mäso z jedálnička úplne vylúčili. Muži odložili fajku a nepili alkohol. Dnes sa tieto zvyky už takmer vôbec nedodržiavajú. No tie veľkonočné tradície a recepty sa, našťastie, uchovali.

Všetko zelené
Špeciálnym dňom pred samotnými sviatkami je ešte Zelený štvrtok, kedy sa zvykli piecť tzv. judáše z kysnutého cesta. Tvarom pripomínali stočený povraz, na ktorom sa obesil zradca Judáš. V tento deň by sa mali jesť vždy aj nejaké zelené jedlá, vraj aby sme boli zdraví. Obľúbené sú najmä polievky z jarných byliniek, špenát, hlávkový šalát, ale aj pochúťky z mladej žihľavy.

Tradícia od babičiek
Najstarším veľkonočným jedlom je mazanec, známy už od 14. storočia, ktorý sa spočiatku plnil tvarohom. K týmto sviatkom patria nepochybne aj vajíčka, považované za symbol nového života. Často sa jedia uvarené. Na východe sa vyskytuje aj špeciálny recept, kedy sa natvrdo uvarené vajíčka pokrájajú a zmiešanú s čerstvým postrúhaným chrenom a jemne ochutia soľou a octom. Z východnej časti Slovenska sa rozšírila aj hrudka alebo syrek, ktorá sa robí z vajec a mlieka. Neodmysliteľnou súčasťou sviatočných nedeľných raňajok je obradový koláč, tzv. paska alebo podobné koláče a záviny.

Po dlhotrvajúcom pôste bolo žiadaným predovšetkým mäso. Naši predkovia zvykli piecť na Veľkú noc jahňa alebo kozľa, dnes vyhráva šunka, údené mäsá, zapečené druhy fašírok a klobásky. Chren a zaváraná cvikla už len dopĺňajú raňajkové menu. V okolí Lendaku nesmie na stole chýbať v žiadnom prípade ovčí syr.

Symbolické barančeky
Keď si nemôžete upiecť skutočného barana, vyskúšajte menšieho, sladšieho z kysnutého alebo treného cesta. Na záver ho stačí pocukrovať a ozdobiť mašličkou. Šikovné gazdinky potešia svoje rodiny aj maslovým barančekom, ktorého si môžete natrieť na čerstvú pasku alebo mazanec. A Veľká noc sa môže začať.

Tradičné slovenské recepty

[[{"type":"hn-image","fid":"72092","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"150"}}]]Veľkonočný chlebík Záhorie
Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 1 balíček sušeného droždia, 150 ml bieleho vína, olej, 150 g šunky, 1 červenú surovú papriku, 4 vajíčka, soľ, majorán, 100 g sterilizovaného hrachu, 100 g tvrdého strúhaného syra, 5 natvrdo uvarených vajec, mleté čierne korenie, rascu, vajíčko na potretie

V miske premiešame múku, droždie, vlažné víno, olej a soľ. Necháme 30 minút kysnúť. Šunku a papriku nakrájame na kocky, pridáme do cesta a primiešame aj surové vajíčka, hrach, syr, majorán, mleté čierne korenie a rascu. Dobre premiešame. Hranatú chlebovú formu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Na dno dáme cesto, rozložíme za sebou uvarené vajcia a zalejeme zvyšným cestom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 60 minút dozlatista, 10 minút ešte necháme odpočívať vo vypnutej rúre. Potom chlieb opatrne vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

[[{"type":"hn-image","fid":"72097","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"127"}}]]Veľkonočná hrudka (alebo aj syrek)
Potrebujeme: 10 vajec, 1 liter mlieka, soľ, cukor (do slanej hrudky možno primiešať na drobno pokrájanú jarnú cibuľku, do sladkej hrozienka alebo škoricu)

Do hrnca nalejeme mlieko, do ktorého pomaly vlievame rozšľahané vajíčka. Neustále miešame na miernom ohni, kým sa nevytvorí zrazenina. Keď sa z bieleho mlieka spraví priehľadná tekutina, budúcu hrudku odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Celý obsah vylejeme do gázy alebo tenšej kuchynskej utierky, vytlačíme odtiaľ prebytočnú vodu, navrchu zaviažeme na uzlík, aby sme vytvorili tvar „hrudy“ a zavesíme do takej polohy, aby mohla zvyšná tekutina odtekať do nádoby pod ňou. Po pár hodinách vyberieme vychladenú hrudku z gázy a môžeme podávať.

[[{"type":"hn-image","fid":"72091","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"150"}}]]Veľkonočná baba
Potrebujeme: 10 vajec, 0,5 kg údeného mäsa, 5 rožkov, 20 dkg oravskej slaniny, 2 klobásy, mleté čierne korenie, 2 lyžičky vegety

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme teplou vodou, aby sa rozmočili. Údené mäso a slaninu nakrájame na kocky, klobásu na kolieska. Z rozmočených rožkov vytlačíme vodu a zmiešame ich s mäsom, slaninou a klobásou. Vajíčka rozšľaháme s vegetou a korením a vlejeme do zmesi. Premiešame, nalejeme na vymastený pekáč a pečieme 50 minút pri 200 °C.

[[{"type":"hn-image","fid":"72094","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"125"}}]]Mazanec
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 vajíčka, 100 g masla, 25 g droždia, 250 ml mlieka, 50 g hrozienok, vajíčko na potretie

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a hladkej múky urobíme kvások. Pridáme ho do múky spolu s ostatnými surovinami a vymiešame hladké cesto. Nakoniec vmiesime vopred namočené hrozienka a vytvarujeme bochník. Dáme ho na vymastený plech 30 minút kysnúť. Potom ho potrieme vajcom a ostrým nožom môžeme urobiť výrez v tvare kríža, aby nám nepraskol. Pečieme približne 40 minút pri 200 stupňoch.

[[{"type":"hn-image","fid":"72093","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"290"}}]]Nakladané vajíčka
Potrebujeme: vajíčka, cibuľka, citrón, čili papričky, vetvičky rozmarínu
nálev: voda, soľ, celé čierne korenie

Vajíčka (počet závisí od veľkosti pohára) uvaríme natvrdo, poukladáme do pohára spolu s cibuľkou, kolieskami citróna, čili papričkami a rozmarínom. Ešte predtým si uvaríme slaný nálev z vody, soli a celého čierneho korenia. Vajíčka v pohári zalejeme nálevom a 2 až 3 dni necháme odstáť.


[[{"type":"hn-image","fid":"72096","attributes":{"class":"right","width":"200","height":"267"}}]]Recept Marcela Ihnačáka (Fashion Café)

Dusený králik s rozmarínom, cesnakom a bielym vínom
Na 4 porcie potrebujeme: 1 väčšieho králika, rozporcovaného na menšie kusy, 4 vetvičky rozmarínu, 1 hlavičku cesnaku, rozpolenú, 2 dl bieleho suchého vína, 2 dl olivového oleja, 0,5 dl kuracieho vývaru, hladkú múku na poprášenie, soľ, čierne korenie

Rozporcovaného králika ochutíme soľou a čiernym korením, poprášime múkou a poriadne oklepeme. Na veľkú panvicu nalejeme olivový olej a rozpálime. Pridáme králika, cesnak, rozmarín a opečieme z obidvoch strán do zlatohneda. Potom podlejeme bielym vínom, trochou vývaru a pomaly dusíme pod pokrievkou asi 40 minút. Kúsky králika obraciame a podlievame vývarom podľa potreby. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, podávame s bruscchettou.

Tento vynikajúci recept mi prvýkrát ukázal Gennaro Contaldo. Stal sa mojím obľúbeným receptom, dá sa rovnako použiť na prípravu kurčiat, morčiat, ale aj inej hydiny.