26.03.2010, 00:00

Tipy od redaktorov: Tradičné veľkonočné recepty

Veľkonočná baba
Tip: Lucia Čížová, redaktorka kultúry (Trnava)

Ingrediencie:
1/2 kg údeného mäsa
20 dag klobásy
10 dag slaniny
6 vajec
1 sendvič (veka) alebo 6 žemlí
soľ, čierne korenie
vegeta

Postup:
Údené mäso povaríme, slaninku osmažíme a veku pokrájame. Pokrájanú veku zalejeme 2 dcl mlieka, pridáme pokrájané mäso, klobásu, vegetu, soľ, čierne korenie, nakoniec opraženú slaninu a 6 žĺtok. Všetko opatrne premiešame. Aby bola Veľkonočná baba jemnejšia, z bielok vyšľaháme sneh a jemne ho do masy zapracujeme.
Masu vylejeme do vymasteného pekáča a vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly pečieme až kým nebude baba na povrchu ružová.

[[{"type":"hn-image","fid":"92948"}]]


Veľkonočný aspik
Tip: František Kvarda, redaktor ekonomického oddelenia (Poprad)

Ingrediencie:
1 stredná fľaša majonézy
1 sterilizovaná zelenina Moravanka
1 jedlá želatína
150 g šunky
100 g tvrdého syra (eidam)
2 vajcia uvarené na tvrdo

Postup:
Moravanku scedíme, nálev zmiešame so želatínou a doplníme vodou (do objemu uvedeného v návode). Zohrejeme podľa pokynov v návode, pri teplote okolo 60 pridáme fľašu majonézy. Nevaríme. Do želatínovo-majonézovej zmesi pridáme na drobno pokrájaný syr, šunku, vajíčka a zeleninu z Moravanky. Nalejeme do formy "srnčí chrbát“, necháme cez noc stuhnúť. Podávame pokrájané na 1,5-centimetrové plátky s pečivom.

[[{"type":"hn-image","fid":"92952","attributes":{"width":"300","height":"450"}}]]

Veľkonočná hrudka
Tip: Mária Mlaková, redaktorka magazínu Prečo nie ?! (Veľká Lomnica)

Ingrediencie:
10 vajec
1 liter mlieka
mleté biele korenie
soľ
šľahačka
chren

Postup:
Do studeného mlieka pridáme vajcia a rozmiešame ich. Pridáme soľ a mleté biele korenie. Uvedieme do varu a stále miešame. Keď sa vajcia v mlieku vyzrážajú, odstavíme z plameňa a precedíme cez gázu, ktorú potom zaviažeme a necháme odkvapkať.
Hotovú vychladenú hrudku pokrájame a ozdobíme šľahačkou, do ktorej vmiešame postrúhaný chren. Podávame s pečivom a s veľkonočnou šunkou.

[[{"type":"hn-image","fid":"92953"}]]


Jednoduchý veľkonočný baranček
Tip:
Ľuba Pajtinková, vedúca vydania a editorka prílohy Moderná žena

Ingrediencie:
6 žĺtkov
4 bielka
6 PL práškového cukru
5 PL polohrubej múky
vanilkový cukor
prášok do pečiva
olej, kôra z citróna

Vymiešajte 6 žĺtkov so 6 kopcovitými lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom. Potom pridajte 5 lyžíc polohrubej múky zmiešanej s práškom do pečiva, 3 lyžice oleja a štipku soli a znova vymiešajte. Pridajte sneh zo 4 bielkov, nastrúhanú kôru z jedného citróna a môžete aj nastrúhané mandle. Už len jemne premiešajte a nalejte cesto do starostlivo vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte pri 180 °C. Keď baranček vychladne, môžete ho poliať čokoládovou alebo bielou cukrovou polevou.
Ak chcete, aby stál, spodnú plochu zrežte nožom tak, aby bola rovná.

[[{"type":"hn-image","fid":"92954"}]]